STORE KLASSIKERE, SJÆLDNE FILMPERLER, SPÆNDENDE EVENTS

CINEMATEKET I BIFFEN er stedet, hvor du hver tirsdag og andre udvalgte dage kan opleve filmhistoriens vigtigste værker og nye filmperler. Her kan du se klassikere, kultfilm, stumfilm, mv., som er med til at holde filmhistorien i live, og som ellers ikke finder vej til de danske biografer. Cinemateket er filmhistoriens bibliotek, og gennem Biffen bliver det tilgængeligt for nordjyderne. 

Filmene udvælges af Cinemateket og Biffen i fællesskab og vises i Biffen i det historiske Nordkraft - den perfekte ramme for en aften i filmhistoriens navn. Ofte suppleres filmene med introduktion, mad eller musik, der løfter oplevelsen.

Her på siden, kan du se det aktuelle program. OBS! Filmene er uden danske undertekster, medmindre andet er anført. 

Entré 100 kr. Forhøjet entré ved events og helaftensfilm. 

Juni

DØDENS GAB

Tirsdag 25. juni kl. 18:15

Steven Spielbergs ’Dødens gab’ (’Jaws’) er en af filmhistoriens helt store klassikere. En ung kvinde forsvinder på en natlig svømmetur. Myndighederne forsøger at bortforklare ulykken af politiske grunde, men hajen kan ikke fejes ind under det bureaukratiske gulvtæppe. Og så starter terroren. Filmen er bygget op omkring en konstant frygt for et væsen, som ikke vises før det endelige klimaks – og da er tilskuerens nerver blevet slidt protontynde i to frygtindgydende timer. Steven Spielbergs Hitchcock‘ske haj-thriller modtog tre Oscars – blandt andet for Verna Fields nervepirrende klipning og John Williams’ faretruende musik – og gjorde Spielberg til kongen af Hollywood i en alder af bare 28 år.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

Juli

BROKEBACK MOUNTAIN 

Tirsdag den 2. juli kl. 18:20

Mød Aalborg Pride i Biffen før filmen, hvor de vil fortælle lidt om deres arbejde og årets parade
Som optakt til Aalborg Pride, der finder sted 13. juli 2024, viser vi denne film, der vil slå benene væk under dig: Storslåede billeder af naturen for foden af Rocky Mountains og en kærlighedshistorie så smuk og klar som Wyomings høje blå himmel. Og netop naturen spiller for de to cowboys – formidabelt inkarneret af Heath Ledger og Jake Gyllenhaal – og alle omkring dem, et gevaldigt puds. En stærk erotisk tiltrækning bliver til en livslang kærlighed – på trods af hustruer og normer i 1960'ernes Amerika.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

CHINATOWN

Tirsdag 9. juli kl. 18:20

’Chinatown’ var filmen, der sendte Jack Nicholson til tops i Hollywood. Et snurrigt kriminaldrama, som er at finde på mange filmelskeres top 10. Roman Polanski forholder sig stilsikkert til klassisk hårdkogt kriminallitteratur med Raymond Chandler og Dashiell Hammett i front samt hele film noir-traditionen – selvom filmen er i farver. Vi er i 1930’ernes Los Angeles, hvor kampen om byens vandforsyning danner rammen om et drama om menneskelig og politisk korruption. Jack Nicholson brillerer som den arrogante privatdetektiv Jake Gittes, der bliver hyret til at skygge vandinspektøren Hollis Mulwray, men snart befinder sig midt i en langt mere kompliceret intrige end det simple utroskabsdrama, han troede, han skulle opklare.

Filmen vises med danske undertekster.

 

LA STRADA

Tirsdag 16. juli kl. 18:20

Biffen byder på en italiensk likør før filmen.
Gøgleren Zampano (Anthony Quinn) kører rundt til markeder i et monstrum af en vogn og optræder som stærk mand. For 10.000 lire køber han den mærkelige pige Gelsomina (Giulietta Masina) til at agere assistent i sine shows. Med sine store øjne og sin klovneagtige mimik fik Giulietta Masina det helt store internationale gennembrud i 'La strada'.

Filmen vises engelske undertekster.

 

DE NÅDESLØSE

Tirsdag 23. juli kl. 18:20

Eastwoods sidste western er måske hans mest modne. Skuespillerne er i hvert fald alle oppe i årene: Gene Hackman, Morgan Freeman og Richard Harris, foruden Eastwood selv som den tidligere drabsmand William Munny, der efter konens død alene må tage sig af sine børn. Pengenød presser ham til et sidste hit. Filmen foregriber heltekritikken i Eastwoods senere film.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

THE HATEFUL EIGHT

Tirsdag 30. juli kl. 18:20

Et klaustrofobisk kammerspil forklædt som en gammeldags western,' skrev Bo Green Jensen i Weekendavisen om Quentin Tarantinos ottende film. Utvivlsomt instruktørens flotteste film til dato, et tre timer langt epos fotograferet i majestætiske 70mm-billeder, hvor passagererne, dusørjægeren, John Ruth, og hans fange, Daisy Domergue, haster mod den lille flække, Red Rock.

Filmen vises med danske undertekster.

 

August

THE TALENTED MR. RIPLEY

Tirsdag 6. august kl. 18:20

Biffen byder på en drink før filmen
Tom Ripley (Matt Damon) bliver sendt til Italien for at forsøge at overtale rigmandssønnen Dickie Greenleaf (Jude Law) til at komme hjem til USA, men bliver selv forført af Dickies livsstil. Anthony Minghellas Patricia Highsmith-filmatisering er en elegant thriller, der lister sig ind på sin tilskuer med solskin og skønhed – og et psykologisk mørke lige under overfladen. Pragtpræstationer og laber jazz fuldender filmoplevelsen.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

DOMMEDAG NU - FINAL CUT

Tirsdag 13. august kl. 18:20

Intet sted i filmhistorien møder forestillingen om krigen som et middel til at vinde freden sin undergang så monumentalt som i Coppolas 'Dommedag nu'. I Vietnamkrigens morads er der ingen helte, ingen vindere, kun vanvid, ødelæggelse, den absurd elskelige duft af napalm om morgenen og en rejse ind i de sorteste og mest barbariske afkroge.

Filmen vises med danske undertekster.

 

EFTER FYRAFTEN

Tirsdag 20. august kl. 18:20

Værterne fra Moovy Podcast introducerer filmen. Biffen byder på en fyraftensøl.
Computernørden Paul (Griffin Dunne) møder en aften en ung, smuk kvinde (Rosanna Arquette). Hvad der starter som et uskyldigt møde udvikler sig snart til en nats rejse gennem et for ham ukendt og paranoiafyldt New York. Han møder alverdens typer, som synes at have deres naturlige udfoldelser efter mørkets frembrud. Særligt scenen mellem Paul og en urokkelig natklub-dørmand er som taget ud af Kafkas tekst 'Foran loven'.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

VIL DU SE MIN SMUKKE NAVLE?

Lørdag 24. august kl. 13:30

FILMKLUBBEN Søren Kragh-Jacobsens debutfilm fra 1978 er en indfølt og underholdende skildring af en 8. klasse på lejrskole i Sverige. Den generte Claus (Birger Larsen) får efter mange genvordigheder endelig åbnet op over for den noget mere dristige Lene (Lise-Lotte Rao). Filmen taler teenagernes sprog, de unge skuespillere agerer naturligt, og filmen fik et stort publikum i sin aldersgruppe. Aldrig har man været så ung, fri og vægtløs langt ude i en svensk skov. En film, der kan ses igen og igen.

Filmen vises med dansk tale.

 

ALT OM MIN MOR

Tirsdag 27. august kl. 18:15

Biffen byder på et glas vin før filmen
I Pedro Almodóvars ’Alt om min mor’ mister Manuela sin søn Esteban i en tragisk trafikulykke. Sønderknust tager hun til Barcelona for at fortælle Estebans far, den transkønnede Lola, den frygtelige nyhed – og for at gøre et gammelt regnskab op. Et mere elskeligt og broget persongalleri skal man lede længe efter. Det både Oscar-, Guldpalme- og Bodil-belønnede melodrama er en smuk, hudløs hyldest til moderkærlighed og søstersolidaritet på tværs af køn, og filmen har for længst opnået klassikerstatus i den nyere filmkanon.

Filmen vises med engelske undertekster.

 

PARALLELLE MØDRE

Tirsdag 27. august kl. 20:40

Pedro Almodóvar leverer sjælden politisk kant i endnu et farverigt melodrama. Janis (Penélope Cruz) og Ana (Milena Smit) havner på samme stue på fødegangen. Begge førstegangsfødende singler. Janis er midt i livet og ser frem til at blive mor. Den unge Ana er derimod skræmt og traumatiseret. De to mødre knytter et tæt bånd, som kommer til at forandre deres liv for altid. Pedro Almodóvars instruktion er mesterlig i dette rørende værk om moderskabets kraft og om søgen efter ophav og fællesskab – og om de lange mørke skygger efter Den spanske borgerkrig. Penélope Cruz modtog skuespilprisen i Venedig for sin præstation.

Filmen vises med danske undertekster.

 

September

SIDSTE TANGO I PARIS

Tirsdag 3. september kl. 18:20

En midaldrende amerikansk forretningsmand (Marlon Brando) begræder sin kones selvmord, men finder trøst i en ung pariserinde (Maria Schneider) i Bernardo Bertoluccis omdiskuterede erotiske drama. Magtbalancen mellem de to er på alle måder skæv, men seksuelt slår de gnister. ”Den mest erotiske film, der nogensinde er lavet,” skrev filmkritikeren Pauline Kael, og fortsatte profetisk: ”Det er også en film, man vil diskutere, så længe der er filmkunst til.” Schneider anklagede senere instruktøren for ydmygelser og magtmisbrug på settet.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

DANSEKRAFT: GREASE

Fredag 6. september kl. 22:00

Gratis visning i Kedelhallen til Dansekraft 2024
Kan du også hele teksten til 'You're the one that I want', 'Greased Lightning' og alle de andre sange fra 'Grease'? Der er garanti for festlig diskostemning, når vi til Dansekraft 2024 viser den populære musical med John Travolta og Olivia Newton-John på det store lærred i Kedelhallen. Filmen handler om Danny og Sandy, der efter en lang og romantisk sommerferie på stranden begynder på samme skole. Her opdager dydsmønstret Sandy, at Danny er en af skolens rå drenge og ikke længere er den samme fyr, hun forelskede sig i.

Er du klar til at bryde ud i sang og skråle tell me more, tell me more? Så kig forbi Kedelhallen fredag den 6. september fra kl. 21 og find en god plads. Filmen starter kl. 22. Det er gratis at deltage. Og har du det ligesom Blanche, som i filmen siger ''When I hear music, I just can't make my feet behave''? Så er du mere end velkommen til at danse med bag stolerækkerne.

DEEP RED

Tirsdag 10. september kl. 18:20

’Profondo Rosso’ bliver betragtet som et af den italienske gysermester Dario Argentos absolutte hovedværker. I filmen modtager en synsk kvinde signaler fra en morder, da hun står på scenen i et af sine shows. Senere på aftenen bliver hun myrdet, et mord, der overværes af hendes underbo, pianisten Marcus Daly (David Hemmings). I samarbejde med en kvindelig journalist og en gammel professor begynder Daly at efterforske sagen. Men hver gang han finder et spor, lader det til at morderen er et skridt foran ham …

Filmen vises med danske undertekster.

 

OMSTIGNING TIL PARADIS

Søndag 15. september kl. 13:30

Marlon Brando bragede igennem med denne filmatisering af Tennessee Williams' skuespil. Vivien Leigh spiller Blanche, der med en hemmelig fortid i bagagen ankommer til New Orleans for at bo hos sin søster og dennes dominerende mand (spillet af en Brando med en højeksplosiv blanding af følsomhed og rå drift). Filmens underliggende seksualitet førte til en lang kamp med censuren, inden premieren - og kassesuccesen - var i hus.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

SMOKE

Tirsdag 17. september kl. 18:20

Forfatter og kulturformidler Claus Nivaa introducerer filmen
Paul Auster er medinstruktør på og skrevet manuskript til denne intime hverdagshyldest til Brooklyn. Handlingen udspiller sig omkring tobaksforretningen The Brooklyn Cigar Company, der fungerer som samlingssted og skriftestol for bydelens brogede befolkning. ‘Smoke’ følger både kunder og butiksindehaveren Auggie Wren, hvis ukendte datter pludselig melder sig i hans liv. En vidunderlig film om de små historier i den store metropol.

Filmen vises med danske undertekster.

 

BLUE IN THE FACE

Tirsdag 17. september kl. 20:45

Efter at have færdiggjort 'Smoke' fortsatte Wayne Wang og Paul Auster med 'Blue in the Face', der er improviseret frem på seks dage under medvirken af skuespillere fra 'Smoke' plus nytilkomne som Madonna, Michael J. Fox og Lily Tomlin. 'Blue in the Face' foregår også i og omkring Auggie Wrens tobakskiosk. Personerne taler og ryger, til de bliver 'blå i ansigtet'. De snakker især om rygevaner, Brooklyn og baseball. Lou Reed fortæller om, hvor længe han har ønsket at forlade New York uden at være i stand til det, og sammen med Jim Jarmusch jammer han over temaet 'cigaretten i amerikansk film'. Det samlede resultat er blevet en dynamisk og varm film, der mest af alt handler om storbyens forskellige nationaliteter og temperamenter og om de små historier i det store kaos.

Filmen vises med danske undertekster.

 

KUNG FU PANDA

Lørdag 21. september kl. 13:30

FILMKLUBBEN - Kom i lære hos Nordkrafts helt egen mester Shifu, når Sportskarate.dk tilbyder en gratis prøvetime i Karate efter filmen (kl. 15.30 på 5. sal i Nordkraft)
Pandaen Po, der er adopteret af en trane, drømmer om at skifte nudel-servering ud med cirkelspark og heltestatus. Og ved tilfældets gunst åbner dørene sig – Po bliver elev af kung fu-mesteren Shifu. Men det er sin sag at lave ballet-agtige lufttricks, når man har samme dødvægt som en sten i Den Kinesiske Mur. 'Kung Fu Panda' er et nonstop-lurendrejet og vel-animeret spoof på klassiske kung fu-film. ”Professionel, velsmurt underholdning proppet til randen med gags og selvironi for hele familien,” skrev B.T. bl.a.

Filmen vises med dansk tale.

 

BLUE VELVET

Tirsdag 24. september kl. 18:20

David Lynch brød igennem til det brede publikum med 'Blue Velvet' - den stilfulde og foruroligende miks af kriminalhistorie, forstadsdrama og psyko-thriller. Kyle MacLachlan er den unge Jeffrey Beaumont, der vender hjem til sin fødeby, da hans far får et slagtilfælde. Her viser det sig snart, at der under den solbeskinnede forstadsidyl gemmer sig en verden af vold, sadomasochisme og psykose.

Det hele starter, da Jeffrey finder et afskåret øre på en græsplæne. Han prøver at finde ud af, hvor det kommer fra og møder derved kvinden Dorothy (Isabella Rossellini). Hun bliver seksuelt udnyttet af den perverse forbryder Frank (Dennis Hopper), der holder hendes familie fanget som pressionsmiddel. Den unge Jeffrey bliver langsomt suget ind i det syge miljø, og overværer, skjult i Dorothys tøjskab, flere af de nedværdigende scener mellem kidnapperen og kvinden.

Vi varmer op til Folkeuniversitetets filmforedrag ''Store filminstruktører'' hvor Andreas Halskov (ekstern lektor ved Aarhus Universitet og filmformidler), byder indenfor til fire foredrag med filmklip om bl.a. David Lynch, Miloš Forman, Mike Nichols og Agnès Varda. Tilmelding til filmforedrag skal ske gennem Folkeuniversitetet her.

Filmen vises uden undertekster. Engelsk tale.

 

"Et Cinematek er en biograf, der beriger filmkulturen ved at holde filmhistorien i live for forskere, filmskabere og offentligheden gennem visning af historiske film og filmkulturelle værker, som ellers ikke ville finde vej til et filmlærred. Cinemateket er for filmen, hvad biblioteket er for bøgerne og kunstmuseet for billedkunsten."

Det Danske Filminstitut.