AALBORG:DOX

Fra den 19. til 30. marts 2025 inviterer CPH:DOX og en række lokale kulturinstitutioner over hele Danmark dig til at opleve en række fremragende nye danske og internationale dokumentarfilm samt deltage i debatter og events. Vi fokuserer på de mest aktuelle emner, og i et samarbejde mellem CPH:DOX, Kunsten, Aalborg Bibliotekerne, Utzon Center og Biffen har vi sammensat et skræddersyet program til AALBORG:DOX.

I BIFFEN NORDKRAFT KAN DU GLÆDE DIG TIL AT OPLEVE ... 

CPH:DOX 2025 ÅBNINGSGALLA
FACING WAR

Onsdag den 19. marts kl. 19:30

Biffen byder på et glas bobler før filmen
Den danske Statsminister Mette Frederiksen og tidligere generalsekretær i NATO, nuværende norsk finansminister Jens Stoltenberg, vil efter CPH:DOX’ åbningsfilm ‘Facing War’ diskutere filmen og fremtidens NATO-samarbejde. Samtalen finder sted til CPH:DOX’ store åbningsgalla i Konservatoriets Koncertsal den 19. marts kl. 19.30, og såvel filmen som den efterfølgende samtale vil via et live-stream kunne opleves her i Biffen.

Det var egentlig planen, at Jens Stoltenberg skulle træde tilbage som frontfigur efter ni år på den magtfulde post som NATOs generalsekretær. Den 65-årige politiker havde da også pakket kufferten for at rejse hjem til sin kone i Norge, som han havde lovet hende. Men så ringede Joe Biden og bad ham blive et år mere. For i en urolig verden er der mere end nogensinde før brug for en sindig og erfaren leder. Med en helt enestående adgang følger vi Jens Stoltenberg gennem hans sidste år som generalsekretær i NATO. Og der er nok at tage fat på, for han har lovet den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj, at alliancen vil stå ved Ukraines side, så længe det kræves. Men frygten for, at krigen i Ukraine skal brede sig til resten af Europa, får spændingerne til at stige mellem de 32 allierede lande. Stoltenberg får brug for alle sine diplomatiske evner til at holde sammen på medlemslandene. Heldigvis mestrer den norske politiker kompromisets vanskelige kunst og forstår vigtigheden af et veltimet skulderklap. Og når man skal indgå aftaler med folk som Recep Erdoğan og Viktor Orbán, er det de små detaljer, der kan gøre hele forskellen.

OBS. Filmen vises med engelske undertekster.

 

KÆRESTEBREVE FRA THY

Lørdag den 22. marts kl. 16:30

Vi varmer op til filmen med en omgang banko på balkonen fra kl. 16:00. Inde i salen vil frontperson, Thomas Bach, introducere filmen om hans forældres kærestebreve og hvordan de har haft indflydelse på deres album.
En kaotisk opvækst, en far, der gik i hundene og følelsen af, at der ikke var nogen til at gribe én, hvis man faldt. Sådan var virkeligheden for Thomas Bach, frontmand i det succesfulde danske band Ganger. Forældrene bliver skilt, da Thomas er helt lille og han kan kun huske konflikterne fra sin barndom. Men da faren ligger for døden, tager Thomas tilbage til det forblæste Thy for at passe ham. Her overrækker faren ham en stak kærestebreve fra dengang forældrene var unge og forelskede, og beder ham læse dem efter hans død. Med bunken af hede kærestebreve i hånden begynder Thomas at skrive Gangers tredje album – en plade, der måske også kan forsone ham med moren, som han ikke har haft kontakt med i flere år. I takt med at brevene bliver til musik – og med hjælp fra farens gamle motorcykelvenner, morens perleveninde og bestyreren af det legendariske lokale Diskotek Bowlerhatten - begynder Thomas samtidig at omskrive sin egen fortælling. Og den starter med en stormende forelskelse!

OBS. Filmen vises med engelske undertekster. Dansk tale.

 

MIYAZAKI - SPIRIT OF NATURE

Søndag den 23. marts kl. 13:30

I mere end 40 år har den japanske filmskaber Hayao Miyazaki beriget verden med sin fantasifulde og overdådigt smukke tegnefilm. ’Min nabo Totoro’, ’Det levende slot’, ’Chihiro og heksene’ og senest ’Drengen og hejren’ har gjort ham til animé-filmenes absolutte superstjerne. Men lige så kendte hans film er, lige så mystisk er personen Miyazaki selv. Gennem samtaler med Miyazaki, hans søn, venner, samarbejdspartnere og øko-filosoffer som Timothy Morton kommer vi tættere på det beskedne geni og hans indre univers. Filmen tager udgangspunkt i hans arbejde med ’Prinsesse Mononoke’ fra 1997, hvor vi er med ved tegnebordet, og til han oplever et kreativt vendepunkt, der med Disney i ryggen katapulterer ham fra Japan ud til resten af verden i takt med at hans film bliver mørkere og mere modne. Miyazakis film er måske nok befolket med åndevæsener og kattebusser, men der er aldrig langt til den virkelige verden med menneskelig dårskab, krige og forurening.

 

HÆRVEJEN

Mandag den 24. marts kl. 16:30

Kom med bag kulisserne på dokumentaren.
Location scout Marie Lau Florin og producer Anna von Lowzow deler historier fra arbejdet med filmen – fra de betagende landskaber til de uventede udfordringer undervejs.

To mænd begiver sig ud på et eventyr på Hærvejen – fra Nordjylland ned til Kliplev Kirke nord for Sønderjyllands gamle grænse. Den ene er født på første klasse, den anden er vokset op på bunden af samfundet. Klasseforskellene er til at tage og føle på, når Prins Joachim følges med den bramfri forfatter og mønsterbryder Steffen Jacobsen. Langs den sagnomspundne, gamle vej igennem et naturskønt Danmark opstår der ærlige samtaler om social arv, ansvar og skæbnetråde. Afstanden mellem dem synes stor, men for hvert skidt kommer de en smule tættere på at udviske forskellene imellem dem. Vandringen gennem Jyllands betagende landskab – fra kyst og hav til hede og skov – bliver en rejse mod en forståelse af både danmarkshistorien og hinanden.

 

HUMAN RACE

Mandag den 24. marts kl. 18:45

Filmen indledes af forsker fra Eske Willerslevs hold Tharsika Vimala, der fortæller om betydningen af genetisk forskning for vores forståelse af menneskelig diversitet og psykiske lidelser, og hvordan videnskaben kan kaste nyt lys over vores fælles historie og identitet

Med professor Eske Willerslev i spidsen begiver et hold af internationale videnskabsfolk sig ud på en monumental mission. De har fem år til at kortlægge arvemassen fra 5.000 mennesker, der har ligget begravet under jorden i hundreder og tusinder af år. Mens DNA-biblioteket vokser, opdager Willerslev og hans hold, at helt ny viden om, hvem vi er, udfolder sig. Har psykiske sygdomme som depression, ADHD og autisme altid været indgroet i menneskets DNA? Og er det muligt, at det, vi betragter som psykiske sygdomme, i virkeligheden er intimt forbundet med det at være menneske? 

Instruktør Simon Lec og hans filmhold har fulgt Eske Willerslev over fem år og har både dokumenteret hans personlige og professionelle liv. Resultatet er en intim skildring af en stærk konkurrencepræget videnskabsmand og hans mål om at sætte sit præg på menneskehedens historie og menneskehedens fremtid. Det er samtidig en hjertevarm historie om en mand, der altid har følt sig anderledes og kæmpet for at passe ind — en kamp, som hans videnskabelige projekt omsider tvinger ham til at konfrontere.

 

TAKE THE MONEY AND RUN

Lørdag den 29. marts kl. 13:30

Take the Money and Talk! Kom til Q&A med kunstneren Jens Haaning og instruktør Ole Juncker før filmen
Alle havde en mening om værket, men var der også en mening med galskaben? Det var det store spørgsmål, der stod og blafrede over hele verden, da den danske billedkunstner Jens Haaning i 2021 lavede sit værk ’Take the Money and Run’ på det aalborgensiske museum Kunsten. Kunstneren havde lånt 550.000 kroner af museet, og meningen var, at han skulle indramme kontanterne i to store rammer for at illustrere årslønnen for henholdsvis en østriger og en dansker. I stedet navngav han værket ’Take the Money and Run’ og gjorde netop det: Tog pengene, løb med dem og nægtede at betale dem tilbage. I filmen af samme navn følger man hvirvelvinden Jens Haaning i den kaotiske tid, der fulgte, hvor historien om værket rejste verden rundt, og museet truede ham med et civilt søgsmål. ’Take the Money and Run’ er en febrilsk og vanvittig rundtur i den tid, men den er også et nært indblik i livsvilkårene for en kompromisløs kunstner med et utroligt hoved og en dertilhørende elendig økonomi. Og så afslører den også, hvad Jens Haaning egentlig brugte pengene på.

 

FLERE FILMOPLEVELSER TIL AALBORG:DOX ... 

Du kan opleve AALBORG:DOX fra den 19.-30. marts på Aalborg Bibliotekerne, Utzon Center, Kunsten og i Biffen. Se det fulde program for AALBORG:DOX 2025 via linket herunder